Çeşitli sebeplerle renklenmiş dişlere kimyasal ajanlar uygulanması ile dişlerin renginin açılmasına beyazlatma işlemi adı verilmektedir. Diş renginin açılması için estetik amaçla yapılan beyazlatma işlemi, diğer alternatiflere kıyasla en koruyucu yöntemdir. Dişin bütünlüğü işlem esnasında bozulmaz. Diş beyazlatma yöntemi ile diş renginiz birkaç ton kadar açılabilir.
• Dişlerdeki gelişim bozuklukları
• Dişlerde gelişen herhangi bir yaralanma
• Renklendirici içeren yiyecek ve içecekler (çay, kahve, vişne suyu, kırmızı şarap vb.)
• Sigara gibi tütün maddeleri
• Yaşlanma
• Hastalıklar
• İlaçlar, boyar madde içeren gargaralar
İşlem öncesinde beyazlatma uygulanacak dişler muayene edilmelidir. Beyazlatma yapılacak kişinin ağız hijyeninin ideal olması ve diş yüzeylerinde leke ve diş taşının olmaması gerekir. Dolgu ve kanal tedavisi gibi gerekli tedaviler beyazlatma öncesinde mutlaka yapılmalıdır.
Ofis tipi ve ev tipi olmak üzere iki farklı yöntemle beyazlatma yapılabilir. Ofis tipi beyazlatma, klinikte hekim tarafından uygulanır. Kullanılan beyazlatma ajanının içindeki beyazlatıcı etken maddenin oranı, ev tipi beyazlatmaya göre çok daha yüksektir. Bu sayede kısa sürede, etkili bir beyazlatma sağlamak mümkündür. Öncelikle diş etlerini korumak için diş eti bariyeri uygulanır. Ardından gülme hattı üzerindeki dişlere beyazlatma ajanı uygulanır ve lazer ile aktive edilir. Bir seans ortalama 10-20 dakika olmak üzere 2 veya 3 seans şeklinde, hastanın istediği beyazlık aşamasına ulaşıncaya kadar işleme devam edilir.
Ev tipi yapılan beyazlatmada dişlerin ölçüsü alınır ve laboratuvarda hastaya özel olarak plak hazırlanır. Bu plak içerisine hekim tarafından verilen ev tipine uygun beyazlatma ajanı yerleştirilir ve 6-8 saat arası fırçalanmış temiz dişler üzerine beyazlatma uygulanır. Ev tipinde beyazlatıcı oranı daha düşük olduğundan istenilen beyazlığa ulaşmak için 2-3 hafta süreyle kullanmak gerekir. Ev tipi beyazlatma tek başına yapılabileceği gibi, ofis tipi beyazlatmanın etki süresini uzatmak, desteklemek için de yapılabilir.