Bilimin ve teknolojinin gelişmesi ile öncelik, dişi tedavi etme ve doğal hali ile ağızda tutmaya çalışmaktır. Diş çekimi işlemi, dişin kemikteki soket denilen yuvasından çıkarılması işlemidir.
• İleri düzeyde çürük olan, kurtarılamayacak kadar madde kaybı gerçekleşen dişler
• Travmaya uğramış, kırılmış dişler
• Kanal tedavisi ile kurtarılması amaçlanmış; fakat başarısız olmuş dişler
• Dişeti hastalıklarından dolayı sallanan dişler
• Düşmesi gerekirken düşmeyen süt dişleri
• Kist veya tümör oluşmasına sebebiyet veren dişler
• Aşırı konum değişikliği nedeni ile sorun yaratan dişler
• Ortodontik tedavinin sağlanabilmesi için sorunsuz olduğu halde çenede yer kazanmak amacıyla
Diş çekimi, lokal anestezi altında gerçekleştirilen çok basit bir işlemdir. Öncelikle hastanın genel sağlığı ve diş sağlığına yönelik muayene gerçekleştirilir. Dişin ve çevresindeki kemik şekli, uzunluğu, pozisyonu ve yumuşak doku durumları röntgen filmi ile incelenir. Basit bir cerrahi müdahale ile lokal anestezi ile bölge uyuşturulduktan sonra diş, elevatör yardımı ile gevşetilir ve davye ile çekilir. Vakanın durumuna göre kemiğin şekillendirilmesi veya dikiş atılması gerekebilir.
Diş çekimi sonrasında oluşan boşluk; en kısa zamanda sabit protez (köprü), implant destekli protez veya diğer protezlerle restore edilmelidir. Eğer bu boşluk doldurulmazsa boşluğun yanındaki ve karşındaki dişler kayarak yer değiştirir. Dişlerin yer değiştirmesi hem estetik hem de fonksiyonel açıdan sakıncalıdır. Bu dişlerin aksları ve konumları bozulur. Çürüklere, kemik kayıplarına zemin hazırlar. Dişlerin kapanış düzeninin bozulması nedeniyle çene ekleminde problemler oluşur.
Diş çekimi, görünürde hasar görmüş ve tedavi edilemeyecek seviyede olan dişlerin çıkarılması işlemi iken gömülü diş çekimi, genellikle üçüncü molar (yirmi yaş) dişinin dişeti/kemik altından cerrahi müdahale ile alınması işlemidir.
Diş kökü ya da kemik patolojilerinin olduğu durumlar (tümör, kist..vs.), implant cerrahisi gerektiren durumlar, kemik oluşturmaya yönelik işlemler, protez öncesi doku hazırlığı gerektiren durumlarda anestezi altında gerçekleştirilecek cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulabilir.