Ağızda bulunan doğal dişlerin sayı ve konumlarının sabit protez yapımı için yeterli olmayan ya da dişsiz sonlanan eksik diş alanları olan hastalara uygulanan diş ve dokudan destek alan hareketli protezlerdir. Gerektiğinde hasta tarafından çıkarılarak gerekli bakımı yapıldıktan sonra kolayca yeniden takılabilir.
Dayanak dişler üzerine gelen kroşelerle (kanca) protezin tutuculuğu sağlanır. Kroşelerin maliyeti düşüktür ve yapımı kolaydır. Dişin hareketlerini kısıtlamaz.
Kroşeler dişleri çürütmezler. Kroşelerin diş üzerinde oluşturdukları tutucu alanlar daha fazla gıda birikmesine neden olmaktadır. Yetersiz ağız hijyeni ile beraber özellikle bu alanlarda diş çürümeleri ve diş eti rahatsızlıkları oluşmaktadır. Bu alanların iyi temizlenmesiyle bu tür problemlerle karşılaşılmaz.
Protez yapılmasının öncelikli amacı, hastanın rahatça yemek yiyebilmesini ve beslenebilmesini sağlamaktır. Bu protez sayesinde sadece dişler değil, aynı zamanda kemik erimesine bağlı olarak miktarı azalan destek dokular da tamamlanış olur. Doğru planlanan bir protez aynı zamanda yaşla birlikte hastanın özellikle dudak ve yanak bölgelerinde meydana gelen yumuşak dokulardaki kırışıklık ve çökmeleri de bir miktar tolere eder.
Ayrıca bireysel diş dizimi ve estetik dişlerin kullanımı, doğal bir gülüş elde edilmesine yardımcı olacaktır. Seslerin oluşmasında önemli bir rol oynayan dişlerin yerine koyulması, hastanın yeniden güzel ve de anlaşılabilir bir biçimde konuşmasını sağlayacaktır. Tüm bunlara bağlı olarak hastaların kendine güveni artar ve sosyal ilişkilerinde daha rahat olmasını olmasını sağlar.
Hastalar çok kısa bir sürede protezlerini takmak isterler; ancak hareketli bölümlü protezler, iki ölçü ve çeşitli provalar ile ortalama 6 seansta hazırlanır. Laboratuvar aşamaları da göz önünde bulundurularak ortalama 15-20 günde hastaya teslim edilir.
Bölümlü protezlerin konforu, sabit protezlere göre daha düşük olmakla beraber tam protezlere göre çok daha konforludurlar. Bu protezlerde diş üzerinde kancalar göründüğünden estetiği tam olarak sağlamak güçtür. Kancaların diş renginde hazırlanması mümkündür ancak dayanıklılıkları metale göre düşük olduğundan her vakada tercih edilmezler. Bu protezlere alışmak zaman alabilir. Hasta bu protezleri kullanırken alışma sürecinde sabırlı olmalıdır. Alışma süreci sonunda kendi dişi gibi benimseyecektir.