Hassas bağlantılı protezler hangi durumda tercih edilir?

Hassas bağlantılar, bölümlü protezler için özellikle estetiğin ön planda olduğu durumlarda kroşe tutucularına alternatiftirler. Bu tip protezler kroşe tutuculu protezlerin ve sabit protezlerin kullanılmasının uygun olmadığı durumlarda kullanılırlar. Bu protezlerin en yaygın kullanımı, hareketli bir protezin sabit bir proteze bağlanması şeklinde olmakla birlikte sabit veya hareketli bir protezin iki parçasını birbirine bağlamak için de kullanılabilirler.



Hassas bağlantı neden kroşe yerine tercih edilmeli?

Bölümlü protezlerde kullanılan kroşelerin birtakım avantajlarının olmasının yanı sıra estetiği olumsuz yönde etkilemeleri, klinik şartlara uygun olarak hazırlanmadıklarında destek dişlere uygun olmayan kuvvet iletmeleri ve buna bağlı olarak dişlerde istenilmeyen hareketlere sebep olmaları, mekanik sürtünmeleri sonucu dişlerde aşınma meydana getirmeleri, uygulandıkları dişlerde plak birikimi ve çürüğe eğilimi artırmaları, retansiyon ve stabilitelerinin çok iyi olmaması gibi dezavantajları da vardır.

Klinik şartlar uygun olduğu takdirde, kroşelerin bu dezavantajlarını ortadan kaldırmak amacıyla hassas bağlantıların kullanımı uygundur. Hassas bağlantıların geleneksel kroşe tutuculu hareketli bölümlü protezlere göre, kuvvetlerin dengeli dağılımı ve estetik görüntü gibi birçok avantajı bulunmaktadır.

Hassas bağlantı nasıl seçilir?

Kullanılabilecek birçok bağlantı çeşidi mevcuttur ve bu bağlantı sistemlerinin seçimi hekim için en zor görevlerden biridir. Hangi bağlantı sisteminin kullanılacağına, anatomik yapılar ve klinik duruma, ağız hijyenine, hastanın ihtiyacına ve ekonomik faktörlere göre karar verilmelidir. Bağlantı, dişi (negatif) ve erkek (pozitif) olmak üzere iki parçadan oluşur.


Hassas bağlantılı protezlerin yapımı ne kadar sürer?

Bu protezlere bağlantının yerleştirilebilmesi için en az iki dişin kronlanması gerekmektedir. Diş kesimi yapılmadan planlanan hareketli protez uygulamalarında hassas bağlantılı bir protez kullanılması imkansızdır. Bu durumda, tam veya bölümlü protezlere göre seans sayısı birkaç seans daha fazladır.

Hassas bağlantılı protezlerin avantajları nelerdir?

• Kroşe barındırmadığından özellikle üst çene ön bölgede estetiğe olumlu yönde katkıda bulunurlar.
• Hassas bağlantılar, gelen okluzal yükler karşısında kaide plaklarının dokuya gömülmesini ve lateral hareketlerini minimuma indirirler. Böylece dişeti ve damağa zarar vermeksizin doku stimülasyonu sağlarlar.
• Çiğneme kuvvetlerini dokulara eşit şekilde dağıtırlar.
• Bağlayıcılar birbirlerine paralel olduklarından dolayı, ağıza takıp çıkarma esnasında destek dişlerde gerilme kuvveti oluşturmazlar.

Hassas bağlantılı protezlerin dezavantajları nelerdir?

• Klinik ve laboratuvar işlemleri karmaşık ve zaman alıcıdır.
• Çiğneme kuvvetleri altında bağlayıcı parçalar, sürtünmeye bağlı olarak aşınma gösterirler.
• Tamirleri zordur.
• Protezin maliyeti yüksektir.
• Kuron boyu kısa dişlerde protezin tutuculuğu da az olur.

Hassas bağlantılı protezler ne zaman yapılamaz?

Dişlerin desteğinin iyi olmaması, dikey boyutun yetersiz olması, oral hijyen motivasyonunun yetersiz olması ve hastanın fiziksel olarak yeterli el becerisine sahip olmaması hassas bağlantılı protezler için kontraendikasyon oluşturmaktadır.