Tam protezler; çürük, travma, kemik erimesi gibi sebeplerle tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda alt ve üst çeneye tamamen dokudan destek alarak oturan hareketli protezlerdir. Gerektiğinde hasta tarafından çıkarılarak gerekli bakımı yapıldıktan sonra kolayca yeniden takılabilir.
Protez yapılmasının öncelikli amacı, hastanın rahatça yemek yiyebilmesini ve beslenebilmesini sağlamaktır. Bu protez sayesinde sadece dişler değil aynı zamanda kemik erimesine bağlı olarak miktarı azalan destek dokular da tamamlanmış olur. Doğru planlanan bir protez aynı zamanda yaşla birlikte hastanın özellikle dudak ve yanak bölgelerinde meydana gelen yumuşak dokulardaki kırışıklık ve çökmeleri de bir miktar tolere eder. Ayrıca bireysel diş dizimi ve estetik dişlerin kullanımı, doğal bir gülüş elde edilmesine yardımcı olacaktır. Seslerin oluşmasında önemli bir rol oynayan dişlerin yerine koyulması, hastanın yeniden güzel ve de anlaşılabilir bir biçimde konuşmasını sağlayacaktır. Tüm bunlara bağlı olarak hastaların kendine güveni artar ve sosyal ilişkilerinde daha rahat olmasını olmasını sağlar.
Hastalar çok kısa bir sürede protezlerini takmak isterler; ancak tam protezler, iki ölçü ve çeşitli provalar ile ortalama 6 seansta hazırlanır. Laboratuvar aşamaları da göz önünde bulundurularak ortalama 15-20 günde hastaya teslim edilir.
Tam protezler, dokudan destek almaları sebebiyle hareketlidir. Özellikle alt damağın üst damağa göre daha az hacme sahip olması, alt çenede dilin bulunması alt protezi, üst proteze göre daha çok hareket eder hale getirmektedir. Hastaların genel şikayeti; üst damağım tutuyor ancak yemek yerken, konuşurken alt damağım oynuyor şeklindedir. Tam protezler, sabit protezler kadar çiğneme etkinliği ve konfor sağlamaz. Sabit protezlere göre alışması daha zordur. İlk takıldığında bazı bölgelerde vuruklar ve yaralar oluşabilir, vuruklar alındıktan sonra belirli süre kullanıldığında protezlere alışılır ve kişinin kendi dişleriymiş gibi vazife görür.